Toti spunem ca alimentatia este un factor definitoriu pentru sanatatea noastra insa atat de putini dintre noi ne interesam de ce anume ar presupune o alimentatie sanatoasa. Desigur ca trebuie recunoscut faptul ca astazi foarte multzi preferam mancarea rapida, insa care are un efect distrugator asupra organismului si a sanatatii noastre.
In primul rand trebuie sa acordam timp acestei "activitati" atat pentru pregatirea unei mese "sanatoase" cat si timp pentru a manca ceea ce ne-am propus.
Noua lege nescrisa a alimentatiei sanatoase ar suna cam asa: "mai multe culori, mai multi nutrienti". Fie ca este vorba de un picnic la padure, de un gratar preparat in spatele casei sau de un pranz obisnuit in pauza de masa, incearca sa aduci cat mai multa culoare vechilor specialitati. presara peste cartofi (fierti sau prajiti) si peste paste ardei rosii, verzi sau galbeni. Adauga pastei de tomate sau ketchup-ului cateva bucati de dovlecel verde sau ardei galben pentru un curcubeu de culori; inveseleste o salata de pui sau de porc cu bucati de piersica sau caise - te vei bucura de noi gusturi senzationale la fiecare muscatura; mazarea este extraordinara alaturi de felii de mango sau ananas - foloseste un sos usor de ierburi sau iaurt cu fruct pentru un gust delicios; poti obtine un sandwich in stil italian asezand intre feliile de paine branza sau cascaval, felii de rosii peste care se presara verdeturi proaspete si ulei de masline.
Cultura noastra traditionala presupune in materie de alimentatie trei mese pe zi, anume micul dejun, pranzul si cina.inca de cand suntem mici invatam de la bunica obiceiul de a respecta aceste mese, uneori foarte strict, fara gustari intermediare "ca sa nu ne mai stricam foamea". apace deci ca o conditie esentiala pentru mentinerea sanatatii respectarea acestor trei mese si nu mai mult. ce ne facem insa cand dam peste programe nutritionale recomandate de specialisti in care putem avea toata increderea si care ne recomanda 5-6 mese pe zi sau chiar mai mult?